Jorcks Passage

Mere end 125 år

Ejendommen omkring Jorcks Passage stod færdig i 1896, og en af de allerførste lejere, der flyttede ind, var Kjøbenhavns Telefon Aktieselskab (det der senere blev til TDC). Her var der i 4.-5. sals højde indrettet en kunstnerisk udsmykket telefonhal, der i kapacitet overgik hvad der hidtil havde været verdens største telefoncentraler i Stockholm, Berlin, London og New York.

Med tiden blev der imidlertid brug for mere plads og telefonselskabet flyttede i 1914 til større lokaler i Nørregade.

I 1920´erne blev der i Jorcks Passage etableret den første danske radiostation, hvorfra man 11. september 1924 ledede den første udsendelse, fra det der senere skulle blive til Danmarks Radio.

Men også andre historiske berømtheder har huseret i disse bygninger. Det er blandt andet her at Ingeborg Suhr oprettede den Suhrske Husmoderskole i 1901, og her at Poul Henningsen (også kaldet PH)´s mor drev frisørsalon på 1. sal fra 1896-98.

Læs mere om Jorcks Passage og hele historien bag på www.jorck.dk

Du er også velkommen til at gå ombord i den levende lydfortælling af Dorte Futtrup om Jorcks Passage set fra Café Bernina i 1894. Hør den her.

Unik arkitektur

Arkitekten bag ejendommen omkring Jorcks Passage er Vilhelm Dahlerup, der bl.a. er kendt for bygningsværker som Det Kongelige teater, Hotel D´angleterre og Ny Carlsberg Glyptotek, mens bygningens konduktør, A. S. Rosen har haft ansvaret for ”den videre udførelse af enkelthederne”. Og der er mange helt unikke detaljer som det er værd at bemærke. F.eks. er Jorcks Passage i 1. sal højde udsmykket med en lang række små bronzestatuer, ligesom murværket i passagen er udsmykket med en række mosaikker, der refererer til forskellige håndværk.

Endelig er der er over porten ud mod Skindergade en buste af Carl Reinholdt Waldemar Jorck (1832-1909), der jo var bygherre på og ejer af denne helt unikke ejendom.